Select Page

MIFARE kartice omogućit će najbrže i najugodnije beskontaktno korištenje terminskih karata za autobuse

Dio ticketing rješenja sustava autobusnih prijevoznika ARRIVA koje smo razvili u suradnji s Hrvatskim Telekomom jesu i ove trajne PVC terminske karte. Oblikom i formatom kreditne kartice, lako će naći svoje mjesto u svakom novčaniku.

Zasnovane na beskontaktnoj tehnologiji MIFARE, one omogućavaju brzu naplatu odnosno autorizaciju korisnika jednostavnim prislanjanjem na terminale u autobusima. Budući je MIFARE čip ugrađen u tijelo kartice izrađene od PVC materijala, vjerujemo kako će svaka terminska karta dugo i vjerno služiti svoje nositelje.

Sama tehnologija MIFARE nije novost u ponudi ETRANET-a. Naime, ETRANET Grupa već godinama za potrebe glazbenog festivala Ultra isporučuje desetke tisuća MIFARE ulaznica u obliku narukvica koje su na festivalu služile kao preferirano sredstvo beskontaktnog plaćanja. Prislanjanjem narukvice bilo je moguće putem prethodno uplaćenih sredstava platiti sve proizvode i usluge dostupne tijekom trajanja festivala, bilo da je riječ o hrani, piću, festivalskoj odjeći ili suvenirima.

Na sličan način funkcioniraju i slične sigurnosne, funkcionalne i logističke zahtjeve imaju i terminske karte. Naime, korisnika je potrebno brzo i sigurno autorizirati, potvrditi stanje na njegovom računu odnosno broj dostupnih vožnji (ovisno o modelu naplate) te po potrebi “skinuti” cijenu aktualne relacije autobusom.

Inače, MIFARE je trgovačko ime tehnologije američke tvrtke NXP Semiconductors koja pokriva širok raspon contactless smart card i proximity card proizvoda, potpuno kompatibilnih s ISO/IEC 14443 Type A 13.56 MHz standardom. MIFARE proizvodi, bilo da je riječ o narukvicama ili klasičnim karticama, spadaju u grupu pametnih kartica koje ne zahtijevaju fizički kontakt sa čitačem, već se komunikacija odvija putem radio-signala (RFID) do maksimalnog dometa od 5 centimetara. Pored brze i pouzdane komunikacije, ovakve kartice podržavaju AES i DES/Triple-DES standarde enkripcije podataka. Po podacima NXP Seminconductorsa, u svijetu je dosad prodano preko 10 milijardi MIFARE-kompatibilnih čipova odnosno 150 milijuna kompatibilnih čitača.