Select Page

Od 1.1.2021. na svim će se fiskaliziranim računima morati ispisivati QR kod kojim će se lakše moći provjeriti valjanost računa.

Građani, kao najvažnija karika uspješne provedbe fiskalizacije, prepoznali su fiskalizaciju kao pozitivnu mjeru koju podržavaju uzimanjem i provjerom računa te sudjelovanjem u nagradnoj igri „Bez računa se ne računa“, ističe se u opisu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

No, kako to biva, vješti poduzetnici našli su mnoge načine kako zaobići izdavanje legalnih računa kroz rupe u zakonu, a kao jedan od modela je izdavanje ponuda, a ne fiskaliziranih računa. Svjesni su te prakse i u Ministarstvu financija, te su stoga s ciljem bolje naplate i kontrole odlučili uvesti ispis QR koda na svaki račun, kako bi se lakše moglo provjeriti valjanost računa.

Billy blagajne su već danas spremne za novi zakon

Prvo i najvažnije: sve Billy fiskalne blagajne koje se nalaze kod preko 15.000 zadovoljnih korisnika u Hrvatskoj su već danas spremne za ovu novu obvezu.

Štoviše, korisnici Billy blagajni ne moraju ništa dodatno napraviti: prvim danom nove 2021. godine će računi na njihovim blagajnama automatski početi izlaziti s odgovarajućim QR kodovima.

To znači da nije potrebno mijenjati blagajne niti unositi neke šifre, kodove, hodočastiti po šalterima Porezne uprave i slične stvari koje zadaju glavobolje svakom poduzetniku.

Ovo je samo jedna od ilustracija fleksibilnosti koncepta cloud fiskalne blagajne koji se nalazi u srži Billy rješenja za fiskalne blagajne. Više informacija o samom Billy rješenju možete saznati ovdje.

Što je QR kod i koja je njegova uloga?

Model fiskalizacije koji se primjenjuje u Hrvatskoj je uvelike definiran željom Porezne uprave za suzbijanje poreznih utaja. Tako ne samo da porezno tijelo zna za svaki izdani račun u trenutku izdavanja, nego i svaki primatelj računa odnosno svaki građanin može provjeriti ispravnost računa korištenjem web servisa dostupnih od strane Porezne uprave Republike Hrvatske.

Za provjeru ispravnosti računa prije je bilo potrebno pretipkavati dugačke JIR odnosno ZIR kodove na dnu računa

Kako ističu iz Ministarstva financija, tijekom sedam godina fiskalizacije vrlo mali broj primatelja računa odnosno kupaca je iskorištavao mogućnost provjere valjanosti računa. Iako se na svakom računu nalaze famozni JIR i ZKI, potreba upisa svih znamenki JIR-a ili ZKI-a prilikom provjere računa građanima znatno otežava postupak provjere zbog velikog broja znamenki te mogućnosti pogrešaka kod prijepisa znamenki.

QR kodovi koje je moguće odskenirati kamerom smartfona idući su logičan korak koji primatelja računa oslobađa potrebe pretipkavanja silnih znamenki. Naime, QR kod odnosno Quick Response kod može sadržavati tekst, poveznice na web stranice, profile na društvenim mrežama, poveznice za preuzimanje aplikacije i slične podatke koji su prilikom pretipkavanja podložni pogreškama ili su jednostavno predugački.

Lakše sudjelovanje u „Bez računa se ne računa”

Za očekivati je kako će uvođenje QR koda uvelike olakšati sudjelovanje primatelja računa u nagradnoj igri „Bez računa se ne računa“. Uvedena kao poticaj kupcima da služe kao kontrolni mehanizam prilikom primanja računa, nagradna igra „Bez računa se ne računa“ je dosad ovisila o volji kupaca za dugačkim i mukotrpnim unosom JIR/ZIR kodova.

Uvođenjem QR koda za sudjelovanje u nagradnoj igri „Bez računa se ne računa“ biti će dovoljno odskenirati račun kamerom smartfona. To bi trebalo i dodatno povećati broj tako prekontroliranih izdanih računa – naime, u četiri sezone organiziranja nagradne igre prikupljeno je oko 40 milijuna računa. Brzo i jednostavno skeniranje QR koda bi tu brojku moglo umnogostručiti, još više olakšavši kontrolu izdanih računa.

Uvođenjem QR koda za sudjelovanje u nagradnoj igri „Bez računa se ne računa“ biti će dovoljno odskenirati račun kamerom smartfona