Select Page
Narukvice tvrtke ETRANET omogućile su najbrže i najugodnije beskontaktno plaćanje za desetke tisuća posjetitelja glazbenog festivala Ultra Europe 2019

Po treću smo godinu zaredom odabrani kao partner glazbenog festivala elektroničke glazbe Ultra Europe 2019 koji se i ove godine održao u Splitu.

ETRANET Grupa je za potrebe festivala isporučila nekoliko desetaka tisuća narukvica s tehnologijom MIFARE koje su na festivalu služile kao preferirano sredstvo beskontaktnog plaćanja. Naime, svaki posjetitelj Ultre je prilikom dolaska na festival zamijenio svoju ulaznicu za vlastitu narukvicu, na koju je potom uplatio sredstva putem top-up terminala, koristeći primjerice neku od bankovnih ili kreditnih kartica. Prislanjanjem narukvice bilo je moguće platiti sve proizvode i usluge dostupne tijekom trajanja festivala, bilo da je riječ o hrani, piću, festivalskoj odjeći ili suvenirima.

“Iznimno smo ponosni što je Ultra Europe ponovno prepoznala ETRANET Grupu kao pouzdanog partnera za tehnologiju MIFARE, koji može pripremiti i isporučiti velike količine festivalskih narukvica u kratkom roku, poštujući pri tom sve sigurnosne standarde te čuvajući u tajnosti dizajn narukvica kako bi se spriječili pokušaji kopiranja istih odnosno neovlaštenog ulaska na festival“, izjavio je Damir Lesničar, direktor ETRANET Grupe.

Ulaznica i sredstvo plaćanja u jednom

Rješenje za sve festivalske probleme – narukvice nude veću sigurnost od papirnatih ulaznica, ubrzavaju procesiranje transakcija te oslobađaju organizatore i vendore od opasnosti baratanja gotovinom (fraud, krađa, logistički troškovi)

Kao događaji s iznimno velikom frekvencijom ljudi te raznim nivoima pristupa sadržajima i dijelovima događanja, glazbeni festivali su iznimno zanimljiva meta za pokušaje krivotvorenja ulaznica odnosno propusnica. Stoga se organizatori festivala i srodnih velikih te posebno višednevnih događaja ubrzano udaljavaju od sigurnosnih mehanizama na papirnatim ulaznicama ka tehnologiji MIFARE. Osim sigurnosnog aspekta, MIFARE narukvice su u jedinstvenoj poziciji da na cjenovno učinkovit način posluže i kao sredstvo brzog beskontaktnog plaćanja na ovim visokofrekventnim događajima, uz minimalne logističke zahtjeve.

Sigurnost i brzina

MIFARE je trgovačko ime tehnologije američke tvrtke NXP Semiconductors koja pokriva širok raspon contactless smart card i proximity card proizvoda, potpuno kompatibilnih s ISO/IEC 14443 Type A 13.56 MHz standardom. MIFARE proizvodi, bilo da je riječ o narukvicama ili klasičnim karticama, spadaju u grupu pametnih kartica koje ne zahtijevaju fizički kontakt sa čitačem, već se komunikacija odvija putem radio-signala (RFID) do maksimalnog dometa od 5 centimetara. Pored brze i pouzdane komunikacije, ovakve kartice podržavaju AES i DES/Triple-DES standarde enkripcije podataka. Po podacima NXP Seminconductorsa, u svijetu je dosad prodano preko 10 milijardi MIFARE-kompatibilnih čipova odnosno 150 milijuna kompatibilnih čitača.