Select Page

Besplatna nadogradnja za sve korisnike naših Billy fiskalnih blagajni biti će aktivirana s početkom ove zakonske obaveze

Dvojno iskazivanje cijena bit će ključna mjera za zaštitu potrošača u postupku uvođenja eura. Obveza dvojnog iskazivanja cijena bit će na snazi u razdoblju od otprilike pet mjeseci prije uvođenja eura do godinu dana nakon uvođenja eura.

Dvojno iskazivanje cijena poduzeća će morati primijeniti na cjenicima i promotivnim materijalima koje objavljuju na internetskim stranicama i u medijima. Blagajne poduzeća također će biti prilagođene za dvojno iskazivanje cijena kako bi na računima cijene pojedinih proizvoda i ukupan iznos računa bili iskazani u objema valutama. Tijekom razdoblja dvojnog iskazivanja cijena na cjenicima se neće smjeti nalaziti suvišne informacije koje bi mogle zbuniti potrošača. Tako će se, primjerice, na etiketama u trgovinama osim cijene u kunama i eurima, smjeti nalaziti još samo fiksni tečaj konverzije (u punom brojčanom iznosu, dakle sa svih šest znamenki) kako bi kupci mogli provjeriti jesu li cijene ispravno preračunate.

Inače, evo najvažnijih naglasaka:

KAKO ĆE SE PRERAČUNAVATI CIJENE IZ KUNE U EURO?
Za preračunavanje cijena primjenjivat će se službeni fiksni tečaj konverzije.

TKO JE SVE DUŽAN PROVODITI OBVEZU DVOJNOG ISKAZIVANJA CIJENA?
Obveza će se odnositi i na privatni i na javni sektor.

KAKO ĆE SE PROVODITI NADZOR DVOJNOG ISKAZIVANJA CIJENA?
Nadležna tijela detaljno će nadzirati poštivanje obveze dvojnog iskazivanja cijena i po potrebi kažnjavati prekršitelje.

ŠTO PODRAZUMIJEVA DVOJNO ISKAZIVANJE CIJENA?
Na cjenicima, promotivnim materijalima i računima cijene pojedinih proizvoda i usluga bit će iskazane u objema valutama.

Inače, sve informacije o uvođenju eura te za to vezane mjere možete pronaći na središnjem informativnom portalu HNB-a, https://euro.hnb.hr/.