Select Page

Developerima početnicima financiramo razvoj vještina i profiliranje u samostalne programere

Prva generacija mladih developera početnika započela je svoj profesionalni razvoj uz plaćeni rad u sklopu novog programa ETRANET Inkubator. Nastavak je ovo aktivnosti koje je ETRANET i prije provodio s mladim i perspektivnim kadrovima, no sada formaliziran kao zaseban, redovni program u sklopu aktivnosti tvtke.

Kako kaže Nenad Filipec, voditelj Odjela razvoja proizvoda i pokretač programa Inkubator: “ETRANET Grupa je oduvijek bila otvorena dati šansu mladim developerima kojima možda nedostaje formalnog obrazovanja ili klasičnog radnog iskustva, no pokazuju potencijal i želju. Ono što program ETRANET Inkubator nudi jest lakši ulazak u svijet programiranja. Naime, svjesni smo koliko je početnicima teško savladati nekakav osnovni skup praktičnih vještina ako paralelno imaju neki drugi, redovni posao koji im oduzme 8 sati svakog radnog dana. Stoga svim sudionicima u programu osiguravamo advekvatna primanja koja im omogućuju da se kvalitetnije posvete učenju i razvoju programerskih vještina. Isto tako, svim polaznicima Inkubatora osiguravamo i razvojnu okolinu – hardver, softver i edukacije – te mentora koji im pomaže u razvoju.

nenad-i-ivor
“Sudionicima programa Inkubator omogućujemo lakši ulazak u svijet programiranja” – kaže Nenad Filipec, voditelj Odjela razvoja proizvoda i pokretač programa Inkubator

A upravo je mentor programa Inkubator, Nikola Martić, jedna od uspješnih priča aktivnosti ETRANET Grupe na razvoju mladih developera. Naime, Nikola je sada mentor programa Inkubator, no i on sam je prije 2 godine kao mladi developer ušao u prijašnje programe ETRANET Grupe za razvoju mladih kadrova. Nikolina uloga sada je mentoriranje i vođenje mladih Inkubatorovaca kroz početni 6-mjesečni dio programa koji ih priprema za samostalne zadatke na “živim” projektima ETRANET Grupe. Tijekom početnih 6 mjeseci svi oni će savladati osnovne tehnologije i razvojne okoline, a u aktivne projekte se uključuju i ranije, ovisno o pojedinačnom napretku.

nikola-martic-mentor
Mentor programa Inkubator, Nikola Martić (lijevo), i sam je polaznik sličnog prijašnjeg programa za razvoj mladih developera u ETRANET Grupi – mladim Inkubatorovcima Stjepanu Zjačiću (sjedi) i Ivoru Goreti (stoji) on je istovremeno i mentor i voditelj na radnim zadacima

U prvoj generaciji programa Inkubator trenutno se nalazi 4 polaznika:

  • Bojan Jungić
  • Ivan Gović
  • Ivor Goreta
  • Stjepan Zjačić

Riječ je o mladim developerima koji djelomično imaju formalno programersko obrazovanje, a djelomično su dosadašnja znanja stjecali samostalno uz neki drugi posao s punim radnim vremenom.

Tako je Bojan Jungić, 33-godišnji Siščanin nakon završenog trogodišnjeg programa računarstva na Tehničkom veleučilišteu u Zagrebu (TVZ) samostalno stjecao daljnja programerska znanja uz puno radno vrijeme informatičara i mrežaša u nekoliko sisačkih tvrtki. Bojan je u velikoj mjeri samouk, proždirući tutoriale i informacije dostupne na internetskim edukativnim portalima.

S druge strane, 26-godišnji Šibenčanin Ivan Gović je nakon završene srednje škole otišao u pomorce, no nikada ga nije prestao golicati crv programiranja. Stoga je nakon nekoliko godina na brodu paralelno uz posao mrežaša samostalno počeo usavršavati dosadašnje znanje o programiranju. Ivan je samostalan i u drugim svojim interesima – zanima ga i forex te trgovanje dionicama, pa je on pravo mjesto u tvrtki za savjete oko toga.

bojan-i-ivan
Bojan Jungić i Ivan Gović su najstariji i najmlađi polaznik ETRANET Inkubatora, a obojica su dosadašnje znanje o programiranju u velikoj mjeri stjecali samostalno

Ivor Goreta je čedo zagrebačko Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER), no tamo nije završio studij računarstva kako bi možda očekivali, već automatike. No, programirati u frontendu za mobilne uređaje (iOS i Android) je počeo još tijekom studija, tako da ga je s vremenom to odvuklo od završenog smjera. A kako sam kaže, ETRANET-ovom Inkubatoru ga je privukla baš mogućnost financiranja njegovog razvoja kao backendaša.

Najzad, drugi Šibenčanin u programu Inkubator je 28-godišnji Stjepan Zjačić koji je završio studij računarstva na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostaru (FSRE), a kojem je rad kroz ETRANET Inkubator prvo radno mjesto izvan povremenih angažmana za vrijeme studija. Iako se to možda ne bi na prvi pogled reklo dok sjedi zadubljen u kod na ekranu, ovaj je staloženi developer zaljubljenik u adrenalinske sportove – pa se tako već osam godina bavi paraglajdingom, a svaki sunčan dan provodi na motociklu.

Bojanu, Ivanu, Ivoru i Stjepanu želimo da i oni, poput njihovog mentora Nikole i sami budu mentori budućim generacijama programa ETRANET Inkubator.